Het duurzame Hofke van Bazel

Hofke van Bazel viert zijn 25e verjaardag met gemengde gevoelens. Het lijdt onder de coronamaatregelen, maar werd onlangs wel bekroond met een groene MICHELIN ster en staat klaar voor de opening van een private venue en boetiekhotel Le Relais de Bazel.

Het pittoreske Bazel staat steeds meer op de kaart. Van wandelaars die de mooie omgeving ontdekken, ja, maar evengoed van fijnproevers. MICHELIN ster Hofke van Bazel heeft moeten knokken om de aandacht te krijgen die het verdient en ziet vandaag zijn ligging als een grote troef. “We hebben jarenlang tegen onze ligging gevochten,” vertelt gastvrouw Gina. “Nu komt het ons net goed uit. Dat komt vooral door de Polders van Kruibeke die vijf jaar geleden werden geopend voor het publiek. Een enorm project dat van deze regio het grootste overstromingsgebied van België heeft gemaakt. Een uniek natuurgebied waar men prachtig kan wandelen en fietsen. Nu stap je aan het Steenplein in hartje Antwerpen op de waterbus en sta je 17 minuten later in Kruibeke, hier vlakbij. Ideaal om bij ons te komen onthaasten.”

Bij Hofke van Bazel zijn ze fier op hun regio. Laat dat duidelijk zijn. U krijgt er ook meteen een kaart overhandigd die u de mooiste plekjes uit de buurt laat ontdekken. Ze vertellen hun verhaal elke dag opnieuw met dezelfde passie. Een verhaal dat 25 jaar geleden begon en in 2015 een extra boost kreeg. “Ik heb altijd een moestuintje gehad achteraan het restaurant, op een moment dat nog maar weinig chefs daarmee bezig waren,” zegt chef Kris De Roy. “Dankzij onze goede relatie met de gemeente hebben ze ons in 2015 een tuin van bijna een voetbalveld groot in concessie gegeven.”

“Er zijn drie voorwaarden: wij moeten instaan voor het onderhoud, het moet voor eigen gebruik zijn en we moeten aan een educatief doel voldoen. Scholen rondleiden, onder meer. Het is zeer leuk om die jongeren te triggeren, hen bijvoorbeeld bij te brengen dat niet elke groente dezelfde grootte of kleur heeft.”

….